/ Artikelarkiv / Timpris och rörligt elpris. Vad är skillnaden?
 

Timpris och rörligt elpris. Vad är skillnaden?

Det är många som blandar ihop rörligt elpris med timpris, och det är inte konstigt. Men med de väldigt höga elpriserna som vi ser nu är det viktigt att förstå skillnaden mellan de två elhandelsavtalen.

Brukar du se till att köra tvättmaskinen på helgen för att spara pengar? Det är en bra idé. I alla fall om du har ett elhandelavtal med timpris. Har du ett rörligt avtal blir det däremot ingen skillnad på din elräkning.

Vad är ett timpris?

Med ett timpris varierar ditt elpris timme för timme. Priset sätts efter aktuellt marknadspris (spotpriset) på elbörsen Nord Pool och kostnaden för en kWh varierar timme för timme. Timpriserna för det nästkommande dygnet sätts i förväg varje dag kl 13:30 och gör det därför möjligt för dig att anpassa din förbrukning till de timmar då elpriset är lågt. Genom att vara aktiv och engagerad kan du därför sänka dina energikostnader med ett timprisavtal.

Ett timprisavtal kan vara lämpligt för dig som har en relativt hög förbrukning och samtidigt möjlighet att påverka när du förbrukar i tid. Det kan till exempel passa dig som bor i villa, har en laddbox till elbil eller värmepump. Men även att styra när du kör din tvätt- eller diskmaskin kan ge besparingar.

Ett timprisavtal kan innebära att du ibland måste ändra dina vanor (t.ex. att ladda elbilen på natten istället för när du kommer hem från jobbet). Ibland går det att styra förbrukningen automatiskt med hjälp olika smarta tjänster för t.ex elbilar och värmpumpar. Tvätt- och diskmaskiner har ibland en timerfunktion där man kan ställa in när maskinen ska starta eller vara klar.

 

Vad är ett rörligt elpris?

Ett rörligt elpris ändras en gång i månaden. Det innebär att priset som du betalar för en kWh är samma under en hel månad, oavsett när på dygnet du konsumerar elen. Vissa månader går priset per kWh upp, andra går det ner. Priset styrs av utvecklingen på elhandelsbörsen NordPool. Med ett rörligt elpris behöver du inte vara aktiv i att styra när din konsumtion sker, även om det just nu är viktigt att vi sparar el rent allmänt för allas bästa.

 

Har du fler frågor är du varmt välkommen att ringa oss på Kundservice så förklarar vi gärna mer. 

Vår energi ger dig kraft

Kundfrågor: 0451 - 306 21 / Helgfria vardagar mån 8-12, 13-16     tis-fre 8-12

Epost:kundservice@brittedal.se

Felanmälan: 0451 - 309 21

Kundtjänst
Se våra priser